Ben jij iemand die heel eerlijk zichzelf in de spiegel kan aankijken?
Welk spiegelbeeld verschijnt er als zelfbeeld? Is dat reëel? Of zitten er misschien aspecten tussen die je graag zou willen zien? Kan ook zijn dat je bepaalde aspecten misschien wel over ’t hoofd ziet.

Over het algemeen hebben mensen toch wel de nodige verborgen kantjes. Aspecten van jezelf die je niet 1-2-3 aan de buitenwereld (of aan jezelf) laat zien. En die variëren van heel positieve eigenschappen, tot ook wel de kantjes die wij de schaduw noemen.

Zoals iedereen lopen wij in ons leven kleine en grotere kwetsingen en blessures op in alles wat we meemaken. Wordt dit niet goed verwerkt dan verdwijnen ze naar onze emotionele ‘kelder’, naar ons onderbewustzijn. Ze worden zo goed verpakt en verstopt dat je er niet gemakkelijk meer bij kunt.
Anderzijds, stel je voor dat je je eigen kracht ontkent of niet kunt zien. Waardoor je een ander te makkelijk gaat idealiseren – en dus de werkelijke situatie uit het oog verliest. We zien in de ander dan een ‘redder’ of ‘goeroe’ of een ‘echte man’. Daarmee geven we onze kracht dus uit handen

Alles wat we in de buitenwereld zien en meemaken, helpt ons daarbij. Want onze schaduwkant die wacht geduldig. Die wacht gewoon een geschikt moment af om aan te slaan en ons te laten voelen “Hey ik ben er ook”. Hoe lang blijf je die ander nou verheerlijken?’
Zodra we dat voelen. is het moment daar om er bewust van te worden. Of niet. Dan gaat het gewoon weer voorbij, wachtend op een volgende gelegenheid om in jou wakker te worden. Tot dat moment zijn we dan weer flink onder de indruk van die ander, in zijn rol van goeroe, baas of echte man. Aspecten die wij zelf allemaal ook in ons dragen.

Het kan zo maar gebeuren dat die ander op een gegeven moment van zijn of haar voetstuk valt. Dan wordt het tijd om onze eigen kracht weer terug te nemen. Onze schaduwkant wacht geduldig op ons tot we onze kracht weer terug claimen uit de donkerste hoeken van onze ‘bewustzijnskelder’.