Seks. De hele wereld heeft seks. De dieren, de planten, mensen. Als de mensen er vandaag mee zouden stoppen zouden we er als soort over 100 jaar niet meer zijn. Als de dieren er mee stoppen zijn we er nog veel eerder geweest. Want zonder bloemetjes en bijtjes… Je zou zelfs kunnen zeggen dat de zon met de aarde vrijt. De energie die de zon op de aarde af straalt, zorgt voor het leven hier.

Zonder dat constante vrijen zou er geen leven mogelijk zijn.

Seks, of ruimer gezegd seksualiteit, is zo’n essentieel onderdeel van het leven. Hoe kan het dan dat we er op school, in het opgroeien, maar ook in het volwassen leven zo weinig over leren. Ja gaandeweg en met vallen en opstaan. Maar je komt tegenwoordig zoveel excessen van seksualiteit tegen. Onderdrukking of uitleving. Van hashtags tot miljoenen pornosites. En van kerkelijk misbruik tot cijfers over dalende gemiddelden, qua hoeveelheid seks in de week met je partner.

Maar wat is gezonde seksualiteit?

Het lijkt wel alsof we niet (meer) weten hoe het moet en hoe het ‘gezonder’, meer in balans kan. Ikzelf had ook heel veel vragen. Waar moet ik naartoe met al mijn lust, hoe hou ik dat in balans? En waarom lijkt het soms alsof mijn libido helemaal weg is, alsof ik gevoelloos ben? Hoe komt het dat ik zoveel energie heb als ik opgewonden ben en na een orgasme uitgeteld ben? Kan dat niet anders? Waarom loop ik altijd maar te kijken naar vrouwen? Daar schaam ik me voor. Ik wil de vrouw niet als lustobject zien. Hoe kan ik seks, het leukste op aarde, nog leuker en fijner krijgen. En vooral vrijer en liefdevoller!

Het heet niet voor niks vrijen of making love.

De antwoorden komen vanuit de transformatie seksualiteit. Een techniek of methode waarbij je leert om de energie die vrijkomt door opwinding, bewust te gebruiken. Door hem eerst bewust door je lichaam te laten stromen om hem vervolgens een soort van op te slaan in je lichaam om het daarna te kunnen gebruiken voor de doelen in je leven.

Je transformeert de energie van lust naar levenskracht. In plaats van de energie letterlijk en figuurlijk naar buiten te projecteren, laat je de energie in jezelf rondstromen en in plaats van een ander te bevredigen of een baby te maken, doe je ermee wat je wilt. Bewust.

Seksualiteit was altijd gekoppeld aan een ander. Nu weet ik dat seksualiteit allemaal begint bij mezelf. In mijn eentje. Mijn eigen behoeftes zelf vervullen. Mezelf ‘vol maken’ om vervolgens vanuit die plek in contact met de ander te komen.

Als je op een tandem wilt fietsen, moet je eerst zelf leren fietsen.

Transformatieseksualiteit komt uit het taoïsme en maakt een totale switch in het westerse beeld van seksualiteit.
Het is een training, methode die je start in je eentje. Dus je kunt nog steeds gewoon vrijen (en klaarkomen) met je partner(s). Maar je traint ondertussen ook in je eentje.

Heel belangrijk is verbinding leren maken met het innerlijk landschap. Het masturbatievenster helpt je daarbij. Je gaat jezelf in opwinding brengen zonder dat je aan iets denkt en zonder dat je naar iets opwindends kijkt. Je schakelt alle externe prikkels uit. Je kijkt letterlijk naar een wit plafond/muur of een wit papier. Als je deze vorm van zelfbeminning gaat beoefenen dan zal na verloop van tijd je aandacht naar binnen schakelen en dan ga je veel subtieler voelen wat er in je lichaam gebeurt. Dan leer je het innerlijk landschap kennen.

We zijn in het dagelijks leven vooral gericht op de buitenwereld. We zijn de hele dag bezig met prikkels van buitenaf en ook in opwinding komen doen we vooral door externe prikkels. Een mooie man/vrouw, een fantasie aan een handeling met een ander, een aanraking van een ander, een filmpje, een beeld.

In het innerlijk landschap ga je je seksuele energie leren sturen en je gaat een rijkere ervaring en perceptie van seksualiteit ontwikkelen. Je leert steeds intenser en subtieler voelen wat er in je lichaam gebeurt. Waar je spanning hebt, waar blokkades zitten en hoe je stres en ongemakken ervaart en wat dit je wil vertellen. Je raakt steeds beter afgestemd op je innerlijke kompas.

Transformatieseksualiteit gaat dus over meer dan seksualiteit. Het gaat over jezelf helen. Het gaat over de beste versie van jezelf worden. Omdat je al je potentieel wilt aanboren en gebruiken. Je gebruikt de energie waarmee je kinderen kunt maken. Die ga je gebruiken om jezelf te voeden. Je gaat je eigen kind helen/maken. En je kan daarmee je doelen verwezenlijken.

Seksuele energie is de krachtigste energiebron die er is en hij is altijd voor handen, letterlijk en figuurlijk.

Daarnaast neem je door deze beoefening verantwoordelijkheid voor jouw seksuele vervulling. En door middel van zelfbeminning, hoeft een (tijdelijk) verschil in zin in seks met je partner niet tussen jullie in te staan. Als je zelf vervuld bent, dan kun je elkaar in eenvoud en vrijheid ontmoeten en liefhebben.

Goeie, echte seks is de volle diepte van genot en intimiteit ervaren. Met jezelf en met de ander. Dat wens ik iedereen toe.

 Op Free Man worden er meerder workshops over seksualiteit gegeven. En kun je op allerlei manieren leren om subtieler te worden en te gaan voelen, je behoeftigheid te onderzoeken of je afhankelijkheid los te laten. Want dat zijn de eerste stappen naar een bewuster leven. 

En in de toekomst zullen we zeker programma’s gaan aanbieden rondom seksualiteit en intimiteit.