Ik ben nu zo’n 7 jaar actief in het mannenwerk. Het begon met een aantal vrienden die me vroegen om me aan te sluiten bij hun mannengroep. Ze kwamen maandelijks een hele dag bij elkaar voor een persoonlijk ontwikkel traject bij een spiritueel opleidingscentrum. Ik was in eerste instantie erg huiverig. Wat gebeurt daar dan? Wat moet ik dan delen en laten zien? Ik was niet per se bang voor spirituele oefeningen of zelfreflectie, maar wel voor mannen en mezelf echt kwetsbaar uiten in een groep. En dan al helemaal in een groep mannen. Mijn relatie met mannen (mensen) was vaak door of tegen ze op te kijken of op ze neer kijken, mezelf groter en interessanter voordoen dan ik me voel of me juist klein maken en wegcijferen uit angst voor afwijzing. Ik ken vooral dat het onder mannen opschepperig en stoer doen wordt. Ik was ook vaak iemand met de snelle grappen, de gewiekste opmerkingen en het laatste woord willen hebben.

Na wat bemoedigende en aanmoedigende woorden van mijn vrouw besloot ik een dagje te gaan kijken. (Zo gaat dat vaker, hoorde ik later: dat mannen vooral gaan op aanmoediging van een vrouw. Dus als je zelf twijfelt, vraag het eens aan een paar vrouwen: Wat denk jij, zou een mannengroep mij goed doen? Ik ben benieuwd naar het antwoord.)

Nou van kijken was geen sprake. Het was meteen in het diepe! We deden visualisatie-oefeningen, ademhalings-oefeningen, er werd gesproken over en geoefend met energie, waar ik eerst niks van voelde, we moesten schilderen, we deden oefeningen waarbij we elkaar lang in de ogen moesten kijken en nog veel meer. Maar het meest bizarre was dat we binnen een uur allemaal op ons zelf onder een deken onze testikels lagen te masseren omdat daar blijkbaar potentiële levensenergie in opgeslagen zit, die vaak vast zit en die je door te masseren vrij kunt maken. Ik wist niet wat me overkwam en er was gelukkig bij de andere mannen ook een giechelige sfeer. Maar ik gaf me er aan over.

Nu terugkijkend hebben we best veel dingen uit onze comfort zone gedaan, maar deze oefening staat wel in de top 5 van meest bizarre die we in de afgelopen 7 jaar hebben gedaan. Dus het was een heuse vuurdoop.

Ondanks deze wonderlijke “ontgroening” werd ik gegrepen door de groep en door het zo samen komen met mannen. Ja het was spannend en onwennig, maar de openheid, kwetsbaarheid en eerlijkheid waarmee de mannen deelden over hun leven, hun ervaringen in de oefeningen en de thema’s waar ze mee worstelen of van dromen gaf me vertrouwen, hoop en steun.

Ik zit nog steeds in diezelfde mannengroep. Er zijn wat mannen uitgevlogen, maar de reis die we tot nog toe gemaakt hebben heeft mijn leven op veel fronten veranderd. Deze mannen zijn er voor me en ik voor hen. Alles wordt besproken en niks wordt veroordeeld. Alles mag er zijn. Dat betekent niet dat het een lieve knuffel groep is. We spiegelen elkaar ook. We zeggen elkaar de waarheid, wijzen elkaar op onze verantwoordelijkheid als man en we dagen elkaar uit steeds trouw aan onszelf te zijn. Radicale eerlijkheid en kwetsbaarheid. Dat is niet altijd makkelijk en alles komt aan het licht, maar de grondtoon van onze ontmoetingen is liefde en bereidheid tot zelfinzicht en groei.

Ik geloof dat de wereld een stuk liefdevoller en mooier zou zijn als alle mannen op deze manier maandelijks bij elkaar zouden komen. Waar we elkaar spiegels, van en met elkaar leren, elkaars rolmodellen zijn en steun geven bij lastige thema’s of zware tijden.

Mannen hebben mannen nodig. Niet om zich tegen af te zetten of om van te winnen, zoals met veel van onze vaders, maar om aan te groeien.

De training Mannen voor de Wereld is een interessante en laagdrempelige training voor mannen om kennis te maken met aan de ene kant mannenwerk en aan de andere kant het werk aan persoonlijke stukken in een groep. Daarnaast is het werken met de archetype‘s een mooie ingang om te kijken hoe jij jezelf als mens ontwikkelt hebt, welke uitdagingen en leervragen je daar nog hebt voor jezelf om vanuit meer liefde, verantwoordelijkheidsgevoel, vrijheid en eigenaarschap je leven vorm te geven in het hier en nu. De training is zeer geschikt voor mannen die zoekend zijn, die het misschien gewend zijn om het alleen te doen maar ook voelen dat ze graag meer verbinding willen met anderen (mannen). Die wellicht een mannelijke rolmodel, vaderfiguur of een ander soort mentor missen of hebben gemist in het leven.