Ontmoet de archetypes in jezelf, tijdens de training Mannen voor de Wereld.

 

Waarom werken we met archetypes in de training Mannen voor de Wereld?

Bewustzijn over deze archetypes maakt dat je de kracht en kwaliteiten van deze archetypes in jezelf gaat herkennen en aan kunt wenden. Zo vermijd je dat je in een automatische reactie terecht komt en “on- bewust- zijn” je gedrag bepaalt.

We zullen de komende tijd een aantal archetypes beschrijven. Te beginnen met de Wildeman. Er is heel veel te zeggen over archetypes, hun namen, betekenissen, achtergrond en de interpretaties ervan. Ton van der kroon heeft in zijn boek: De terugkeer van de Koning het archetype De Wildeman gekoppeld aan het eerste chakra en alle thema’s die hieraan verbonden zijn. Je kunt erover twisten of dit de juiste of beste keus is. Dat is niet waar deze blog over gaat. De bedoeling van deze blog is om te duiden hoe deze thema’s verbonden zijn met onze ontwikkeling en psyche en hoe we deze eigenschappen kunnen herkennen en integreren.

De Wildeman uit het gelijknamige boek van Robert Bly staat eigenlijk voor het onderbewuste. Een betere naam voor dit archetype zou wellicht zijn: Natuur man, Aarde Man, de Groene Man, de Bosjesman, de Sjamaan. Hierover later meer. Voor nu en voor het gemak gebruiken we de naam De Wildeman.

 

Archetypes zijn basisbeelden diep aanwezig in elk mens.

Ton van der Kroon schrijft hierover het volgende:

In mythen en verhalen komen we keer op keer dezelfde typen tegen in verschillende vormen en gedaanten. Het zijn archetypen, bepaalde structuren van de psyche die een hecht verband vormen met elkaar. Het is een pakketje van menselijke eigenschappen dat onder de oppervlakte van het dagelijks leven, ontdaan van nuances en persoonlijke variaties, altijd dezelfde vorm aanneemt. Deze zeven archetypen zijn door hun karakter, hun functie en hun symbolen een afspiegeling van zeven verschillende aspecten van de mannelijke psyche.

 

Waar staat de Wildeman voor?

De Wildeman gaat over bestaansrecht. Dat je van belang bent, mag leven en iets toe te voegen hebt in de wereld. Dat je er hoort te zijn en ten diepste voelt dat je er mag zijn, van waarde bent. Veel mensen vinden het spannend om zichzelf helemaal in te brengen en hun plek in te nemen. Maar door je plek in te nemen voeg je iets toe en ontneem je een ander niets. Door je kleur te laten zien, door te zijn wie je bent, kleur je de aarde mooier!

In contact met de Wildeman zijn, betekent je veilig kunnen voelen in jezelf. Jezelf toestemming kunnen geven om te mogen zijn wie je bent. Je bent vanzelfsprekend diep verbonden met jezelf en alles om je heen en voelt dat je hierin belangrijk en van waarde bent. Je hebt geen bevestiging van anderen nodig om te weten dat je gewenst en gewild bent op aarde!

De bewuste Wildeman laat zich niet van zijn pad brengen omdat hij weet hoe terug te vallen op zichzelf, in verbinding met wie je werkelijk bent, jouw essentie waarmee je op aarde kwam. We komen alleen met onszelf op aarde en zo sterven we ook. Je bent in essentie alleen, al-een. Je bent verbonden met het al en je bent één deel ervan. Je bent alleen in je eigen ervaring. Jij bent de enige die kan ervaren wat jij ervaart. Als je verbonden bent met jezelf kun jij als geen ander voelen en begrijpen wat je nodig hebt. Jij bent de enige die er altijd voor jezelf kan zijn. Als iedereen voor zichzelf zou leren zorgen zou er niemand vergeten worden.

 

Hoe ziet de Wildeman eruit als hij onbewust in je leeft?

Dan mis je het contact met dat wat er in je basis, in je ballen leeft. Je bent dan steeds bezig om waardering en erkenning van de wereld om je heen te krijgen. Je vindt het dan lastig om alleen te zijn of gewoon even niks te doen. Om alles los te laten en gewoon even te zijn.

Je ontleent je eigenwaarde niet aan wie je in je basis bent, maar aan bezig zijn, zorgen voor anderen, zoeken naar afleiding. Je basis-gemis niet willen voelen kun je ook oplossen door verdoving met alcohol, drugs, seks, Netflix of social media. Andere vluchtwegen kunnen zijn: Obsessief bezig zijn met bepaalde dingen als dingen verzamelen, extreem veel structuur en herhaling in je leven, vaste planning en niks aan het toeval overlaten. Dit geeft je (tijdelijk) een gevoel van veiligheid, die je buiten je georganiseerd hebt, maar niet van binnen voelt.

Ook kan juist het tegenovergestelde aan de hand zijn: veel chaos, weinig focus of discipline. Last van onrust, zorgen of angsten.

Hoe herken je aspecten van de onbewuste Wildeman in relatie tot kinderen:

  • Het gevoel dat je ze moet vermaken.
  • Dat je ze enorm moet beschermen.
  • Je zorgen maken over hun ontwikkeling of levenspad.

Doordat je zelf weinig vertrouwen in het leven zelf hebt, geef je deze onzekerheid door aan dat wat na jou komt en zullen je kinderen ook onzeker zijn over het bestaan op aarde!

 

Hoe herken je aspecten van de onbewuste Wildeman in relatie tot volwassenen:

In relatie tot volwassenen kan het zijn dat je de onzekerheid en problemen van anderen wilt gaan oplossen, de ander gerust wilt stellen, omdat dit jezelf raakt! Je hebt een teveel of te weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Je durft jezelf onvoldoende te laten zien.

 

Hoe kan je de Wildeman verder ontwikkelen?

Dan heb je stilte en rust nodig. Verbinding maken met het hier en nu. Te aarden, bewust te zijn wat je ervaart. Zijn met wat er is en wat je ervaart. Mindfull zijn bij wat je ziet, ruikt, voelt en proeft.
Werken aan gronding, aarding en je veilig voelen.

 

Wat doen we in de training Mannen voor de Wereld om de Wildeman in jezelf te versterken:

In de training doen we een krachtig ritueel wat gaat over je plek innemen. Staan voor jezelf en helemaal jezelf inbrengen. Je plek voelen en pakken. Gaan staan! Zodat je in contact kunt komen met de Wildeman die in je bekken woont als basis van kracht om jouw plek in het leven te mogen innemen. Waardoor je altijd veilig in jezelf kunt zijn.

 

Wat levert het op als je de Wildeman meer in jezelf ontwikkeld?

Gedrag van anderen, afwijzing of erkenning, bepalen dan niet meer je eigen gemoed. Je hebt meer vertrouwen in dat het leven je geeft wat nodig is. Je kunt met meer rust en helderheid door het leven gaan.

 

In de training kijken we ook of jouw Wildeman in contact is met jouw innerlijke Koning, die leeft in je hart, wat mogelijk maakt dat je de stroom van compassie voor jezelf, je medemens en alle wezen kunt voelen in plaats van energie te verspillen aan het verdedigen van jezelf. Om zo een veilig en natuurlijk rolmodel, mentor te kunnen worden voor onze kinderen en al wat leeft op aarde!

Hier een schematische weergave van hoe de Wildeman eruit ziet als hij bewust of onbewust in je leeft:

Hoe ziet de bewuste wildeman eruit: Hoe ziet de onbewuste wildeman eruit:
Ik doe ertoe. Mijn leven is zinloos.
Ik sta voor wie ik ben. Ik weet niet waar ik voor sta.
Ik ben veilig in mijzelf. Ik ben bang voor wat er allemaal kan gebeuren.
Ik heb niemand nodig om me goed te voelen. Ik heb anderen nodig om me goed te voelen.
Ik kan genieten van niks doen en stilte. Ik word onrustig van niks doen en stilte.
Ik laat me verrassen door het leven. Ik hou van controle en zekerheid.
Ik geniet van op mezelf zijn. Ik haal mijn genot uit dingen van buiten.
Ik help alleen als het echt nodig is. Ik moet anderen helpen
Ik ben goed zoals ik ben. Ik ben bang wat anderen van me vinden.
Ik vertrouw op het leven. Ik maak me veel zorgen om dingen.
Wat wil het leven met mij doen? Wat wil ik met mijn leven doen?

 

Resoneert deze blog? De training start in het najaar. Meer info klik hier Mannenhart.nu.