door Maarten Moens

Vroeger ‘moest’ ik altijd wandelen met mijn vader. Wandelen door de bossen van Zeist, wandelen door de bergen van Zwitserland. Meestal had ik daar geen zin in. Achteraf was het toch meestal wel leuk. We waren als gezin onderweg, deden ervaringen op, hadden avonturen en achteraf werd er ook altijd wat gedronken of gegeten.

Nu wandel ik met mijn kleinzoon door het park. Eendjes voeren, kastanjes zoeken, hij roept ‘auto, auto’ tegen elke hond en als hij moe wordt, mag hij op mijn nek zitten. Mijn eigen vader is inmiddels overleden, maar wat zou hij trots op ons zijn geweest.

‘Pappa, ik lijk steeds meer op jou’ (Stef Bos)

 Vaders zijn voor opgroeiende jongens en jongemannen het oriëntatiepunt als het gaat om man-zijn en vorm geven aan hun eigen mannelijkheid. Vrede sluiten met je uiterlijke/innerlijke vader is een voorwaarde om verder te groeien als mens en als man.

En nee, ik had geen ideale vader. Hij was er meestal niet, zodat ik opgroeide met vooral vrouwen om me heen (moeder, zuster, tantes, oma). Maar ook die ‘afwezige vader’ was achteraf een inspiratiebron voor me. Want ik ging op zoek naar wat het betekende om man te zijn en hoe ik me moest en kon verhouden tot andere mannen. Dertig jaar mannenwerk hebben me als man gevormd en geïnspireerd om broederschap en verbinding tussen mannen vorm te geven. En op het einde van zijn lange leven zei mijn vader vaak als ik hem opzocht in het verzorgingshuis ‘ha, fijn, daar ben je weer!’.

Weet ik nu hoe het zit met vaderschap, ben ik nu ‘een Echte Man’? Zeker niet. Het idee dat er een soort norm is voor ‘Echte Mannen’ is juist wat mannen klem zet en beperkt. Zoals op de website van Mannenhart staat ‘Het gaat er niet om dat je een echte man bent. Maar dat je als man echt bent.’ Dat ‘echt’ zijn, eigen, authentiek, is een levenslange ontdekkingsreis en daar hebben mannen andere mannen bij nodig. Andere mannen als spiegel, als broeder om naast je te staan, als tegenover om aan de schuren.

Het oerbeeld van de Koning geeft aan hoe volwassen mannelijkheid eruit kan zien. Als ‘Koning’ ben je dienstbaar aan de mensen en wereld om te heen. Dat doe je door te leiden. Leiden vanuit een warm hart en een helder hoofd. Als  volwassen man/Koning neem je verantwoordelijkheid voor je eigen kracht en kwetsbaarheid. En zo kun je ook weer voor anderen die vader(figuur) zijn, die je zelf misschien in je jeugd had willen ontmoeten.

Want vaderschap is een bijzondere vorm van Koningschap. Daarvoor hoef je niet (biologisch) vader te zijn, het gaat om dienen, beschermen en doorgeven.

Essentieel voor iedere man is dat hij leert om zich te verbinden met andere mannen. Verbinden vanuit kracht en vanuit kwetsbaarheid.

Op het Free Man Festival 2022 kun je dat ervaren, onderzoeken en oefenen. Of er gewoon van genieten! Bij de openingsceremonie bijvooorbeeld als we met ca. 200 mannen in een kring staan. Die energie voelen, die stilte en dat geluid van al die mannen, daar verheug ik me nu al op.

Ben jij er ook bij?

Workshops rond het thema Vaderschap op het Free Man Festival

Laatste kaarten voor het Free Man

Het Free Man Festival 2022 nadert rap, de vrijwilligers zijn er klaar voor, de workshopleiders, het kookteam, de Hoeders van de Mannencirkel en het kernteam, iedereen staat in de startblokken en heeft er uitermate veel zin in. Er zijn nu nog z’n 20 tickets te krijgen. ‘Wie maakt me los?’, roept de marktkoopman dan? Het Free Man Festival is een unieke gelegenheid voor mannen om kennis te maken met Mannenwerk in al zijn breedte en diepte. Jij bepaalt en kiest welke workshop je gaat volgen, welke onderwerpen jou aanspreken en hoe diep of hoog je wilt gaan.

Zo ook je verblijf: beetje afzien in een tentje, of lekker luxe op een 1- of 2-persoonskamer? Het kan allemaal!

Doe je mee, of weet je nog een man die je deze ervaring van harte gunt? Samen met de andere leden van het kernteam (Johan, Berend, Sander) zie ik ernaar uit je te ontmoeten!