De ontdekkingsreis in de grote wereld begint…

Voor jongens van 12 t/m 15 jaar en hun vaders

Jongens Vliegen Uit is een weekend dat in het teken staat van het beginnen los te komen van jongens van hun ouders. In de relatie tussen zoon en vader betekent dat dat er verschuiving begint plaats te vinden. Tijdens dit weekend staan we stil bij hoe die verschuiving vorm krijgt en wat dat met zich mee kan brengen in de (emotionele) ontwikkeling van zoon én vader.

We gaan op een magische plek op een eiland in de Vinkeveense plassen lol met elkaar maken, reflecterende gesprekken voeren, lekker in de natuur zijn met elkaar en als hoogtepunt samen een mooie zweethut-ceremonie vormgeven. Voor de jongens wordt het een eerste stap om te ervaren hoe het is om als gelijkwaardige jongeman ontmoet te worden. Voor de vaders is er ruimte om elkaar te ondersteunen in het langzaamaan loslaten van hun zonen als kinderen.

ACHTERGROND

 

Op deze leeftijd verschuift het zwaartepunt in het culturele leven van jongens van het gezin en de familie waarin ze opgroeien, naar de groep leeftijdsgenoten en diens omgeving(en).

Ze maken allemaal de stap naar de middelbare school waar ze ineens weer de jongste en groenste zijn. De verschillen in ontwikkeling tussen leeftijdsgenoten beginnen steeds duidelijker te worden. Ze zijn vaker wat langer weg van huis, en de eerste kennismaking met (hun eigen) seksualiteit vindt in deze levensfase plaats. 

De loyaliteit naar vader is nog aanwezig, maar begint wel al wat af te nemen. Papa is enerzijds nog altijd de beste papa van de wereld, en anderzijds begint zich de eerste realisatie dat dat misschien niet altijd zo is, aan te dienen. Ze zien andere vaders anders omgaan met hun zonen en beginnen daar wat van te vinden en vragen over te stellen. Ofwel in zichzelf, ofwel naar hun vader toe. En hoe verhoud je je daar dan toe als vader?

OP AVONTUUR OP JE GYMPEN

Dit jaar (2024) organiseren we het Jongens Vliegen Uit-weekend voor het eerst. Het is ontstaan uit de behoefte om een weekend te organiseren voor jongens (met vaders) in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Deze jongens zijn te oud geworden voor het Vader-Zoon weekend en ze zijn nog te jong om deel te kunnen nemen aan het Making of Men-weekend

Het Jongens Vliegen Uit-weekend vult mooi dit gat op voor jongens waarbij al zoveel gaande is in hun leven en de behoefte aan liefdevolle begeleiding van de vader nog steeds zeer welkom en belangrijk is.

Wat is een zweethut?

De zweethut is een koepelvormig raamwerk van wilgentakken die wordt afgedekt met dekens. De deur van de hut is laag zodat je alleen op je knieën naar binnen kan. Deze manier van binnenkomen, maakt je nederig en herinnert je aan je verbondenheid met moeder aarde.

In het midden van de hut is een ondiepe kuil gegraven, die we de pit noemen. Hier worden de hete stenen die uit het vuur komen ingelegd. Deze stenen zijn de dragers van de wijsheid van de aarde. Het worden ook wel onze voorouders genoemd. Door tijdens de ceremonie water over de hete stenen te gieten, ontstaat er stoom en hierbij komen de oude lessen uit de stenen vrij.

In de zweethut is het donker en wordt het warm. De hut biedt een veilige ruimte om alle dingen los te laten die ons niet langer dienen. Door het samen te doen, en begeleid door de watergieter in de hut en de vuurman buiten de hut, ontstaat er een mooi verbindend ritueel waarbij de aanwezigen elk hun eigen proces hebben en ook verbonden zijn met de anderen. We kunnen dankbaarheid voelen voor dat wat is en dat wat zal zijn, welkom heten.

De zweethut die we met onze zonen zullen hebben, is een variant die is afgestemd op de jongens. Er wordt wat meer tijd genomen om ons comfortabel te voelen in de hut en met het ritueel. Ook wordt er qua hitte rekening gehouden met de jongens, voor wie dit misschien nog best een beetje spannend kan zijn.

Begeleiding

Karsten Bijleveld

Karsten Bijleveld

Pieter Schols

Pieter Schols

Sebastiaan Gamelkoorn

Sebastiaan Gamelkoorn

Nog invullen

PRAKTISCHE DETAILS

Data: van vrijdag 18 t/m zondag 20 oktober 2024

Aanvang en einde: vanaf vrijdagmiddag 15:00 uur zijn jullie welkom. Het inhoudelijke programma start om 16:00 uur. Op zondag om uiterlijk 15:00 uur nemen we afscheid van elkaar.

Lokatie:  Dryw eiland – Vinkeveense plassen

Investering: € 475 per vader en zoon. Dit bedrag is inclusief verblijf op het eiland (in een eigen tentje), 6 biologische maaltijden en de zweethut. Een extra zoon gedurende het weekend kost € 135. Tegen betaling is een bed in een huisje of een plek in de tipi te huren, informeer hiervoor bij de organisatie (vol = vol).

Meer informatie

Aanmelden