Een training voor mannen die met meer bewustzijn in het leven willen staan. 

Het doel van de training ‘Mannen voor de Wereld’ is om bewuster in het leven te staan, zodat je met meer betrokkenheid en aandacht van betekenis kan zijn voor de wereld om je heen. Hierdoor haal je meer voldoening uit je leven als man, partner, vader, opa, professional, etc. 

De training bestaat uit 6 ochtenden (van 10:00 tot 14:00 uur), 1 hele dag en 2 online bijeenkomsten. Tijdens de live bijeenkomsten (overdag) werken we vooral ervaringsgericht. Tijdens de online bijeenkomsten (’s avonds) geven we een theoretische verdieping.

In de loop van de training leer je van 7 levensfases en 7 mannelijke archetypes waar deze voor staan, hoe je ze kan herkennen in jezelf en in welke mate je hier bewustzijn op hebt. Na deze innerlijke reis heb je meer inzicht in wat jouw gevormd heeft, wie je bent en waar je voor staat. Met dat zelfinzicht kun je het ook bij anderen herkennen en anderen vanuit wijsheid begeleiden in hun zoektocht naar wie ze zijn.

Bij de training Mannen voor de Wereld ervaar je de veiligheid en steun die mannen elkaar kunnen bieden. Het is een enerverende training waarin je veel over jezelf en over man zijn kan leren. 

betrokken en bewuste vaders zorgen voor bloeiende zonen.

Betrokken en bewuste mannen zorgen voor een bloeiende wereld. 

De training Mannen voor de Wereld is voortgekomen uit de training Mannen voor Jongens, die jarenlang door Koningshart werd gegeven. Oorspronkelijk was het een training voor mentoren, waarin zij leerden om jongens beter te kunnen begeleiden.

De training Mannen voor Jongens was gericht op de ontwikkeling van positieve mannelijke rolmodellen. Deze zijn namelijk erg belangrijk in het leven van jongens. Veelal is dit de vader, maar het kan elke man zijn die (een deel) van deze rol invult. Daarbij was deze training niet alleen voor vaders maar voor alle betrokken mannen zoals ook: stiefvaders, pleegvaders, opa’s, ooms, mentoren, enzovoorts. 

De training Mannen voor de Wereld is niet alleen voor mannen die met jongens te maken hebben, maar voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen om als bewuste man een rolmodel te zijn voor de wereld (klein of groot) om hem heen. De training is nog steeds erg geschikt voor mannen die met jongeren werken, mannen die kinderen hebben en mannen die graag andere mensen begeleiden. 

De training is ook verbonden aan het Making of Men-weekend dat we vanuit Mannenhart verzorgen. In dit weekend ondergaan vader en zoon (14-18 jaar) een overgangsritueel om de overgang van jongen naar jonge-man te markeren. Mannen die de training Mannen voor de Wereld gevolgd hebben, gaan soms ook als ondersteuner meer naar het Making of Men-weekend of melden zichzelf met hun zoon aan. 

Mannelijke archetypes in de training Mannen voor de Wereld

Bewustzijn over mannelijke archetypes maakt dat je de kracht en kwaliteiten van deze archetypes in jezelf gaat herkennen en aan kunt wenden. Vaak hebben we in situaties een automatisch reactie. Zoals we die vroeger (onbewust) aangeleerd hebben in onze jeugd. Vroeger waren die patronen (coping mechanismes) nodig om ons veilig te stellen en liefde te krijgen of afwijzing te ontlopen. Deze patronen zijn diep in onze psyche verankerd. Via het werken met de archetypes zijn ook andere manieren, attitudes, mogelijkheden en overtuigingen beschikbaar. Alleen vraagt dit om bewust een andere houding aan te nemen. Door ons te verbinden met een archetype, maken we verbinding met een universele wijsheid, die als toegangspoort kan werken naar nieuwe ervaringen. Door bewust verbinding te maken met een archetype vermijd je dat je in een automatische reactie terecht komt en dat “onbewust- zijn” je gedrag bepaalt.

De 7 archetypes waar we in de training mee werken zijn door onder andere Ton van der Kroon gekoppeld aan de 7 chakra’s en je kunt ze ook koppelen aan de psychologische ontwikkelingsfases van Erikson. Ook Jung onderscheidt verschillende fases in de psyche van de mens. Deze fases lopen we zowel op persoonlijk vlak door, als op collectief niveau.

De Aardeman: Ik mag er zijn. Veiligheid. Vertrouwen-wantrouwen. Aarding. Bestaansrecht.
De Minnaar: Ik mag voelen. Gevoelsleven. Zintuigen. Autonomie-Schaamte. Seksualiteit. Levensenergie.
De krijger: Ik mag doen. Grenzen. Ja-Nee. Doelgerichtheid.  Initiatief- Schuld.
De Koning: Ik mag me verbinden. Het hart. Liefde. Verbinding met het grote geheel. Verantwoordelijkheid. Plek in de wereld.
De Nar: Ik mag me uiten. Zelfexpressie. Communicatie. Humor. Vrijheid. Speelsheid.
De Magiër: Ik kan overzien. Doorzien. Visie en missie. Integriteit.
De Heilige: Ik ben. Een zijn met alles. Verruimd bewustzijn. Helderheid. Verbonden met leven en dood.

Onze werkvormen

Na een eerste deelronde (check-in) en één of meer voorbereidende oefeningen, werken we iedere live bijeenkomst met een centraal ritueel. Om voorbij je mind in de directe ervaring te komen, nodigen we je tijdens deze uitdagende rituele oefeningen uit om een stap in het onbekende te zetten ofwel een sprong in het diepe te wagen. Als trainers-team zorgen we daarbij voor een veilige bedding, waarin jij ten alle tijde zelf eigenaar blijft van jouw ontwikkelingsproces. In een deel van de rituele oefeningen werken we met opstellingen of andere vormen van systemisch werk. Terugkerende elementen in de training zijn daarnaast de kunstzinnige verwerking van wat je in het centrale ritueel ervaren hebt en een afsluitende deelronde (check-out).

Ervaar De Reis van de Held en een Rites de Passage

In elke live bijeenkomst en de training als geheel doorlopen we steeds opnieuw de drie fasen van De Reis van de Held die we vertrek, inwijding en terugkeer kunnen noemen. De Reis van de Held staat volgens Joseph Campbell symbool voor de avontuurlijke reis door onze binnenwereld. De essentie van de reis is dat er in onze binnenwereld een schat te vinden is, die er op wacht “om ter beschikking te worden gesteld voor de transformatie van de wereld”. En dit is dan ook een vraag die als rode draad door de training Mannen voor de Wereld loopt: wat wil er – ten dienste van het grote geheel – door jou de wereld in gebracht worden. Het antwoord op deze vraag wordt op de afsluitende dag van deze training bekrachtigd met een Rites de Passage.

Wie zijn wij om jou in deze training te begeleiden?

Flowhis Verkerk (1984)

Ik werk als trainer, (trainings-)acteur, dagvoorzitter, coach en procesbegeleider, voor organisaties, profit en non-profit. Bij mannenhart draag ik graag bij aan de emancipatie en de ontwikkeling van mannen. Voor meer hartgedragen en bewuste mannelijkheid in de wereld.

Ik heb 3 jaar geleden zelf deze training gevolg en werd zeer geraakt en geïnspireerd door het werken met de archetypes. Zij vormen een prachtige toegangspoort naar nieuwe overtuigingen, nieuwe ervaringen en nieuw gedrag. Ik ben dankbaar dat ik nu deze training mag geven, samen met Arjan.

Arjan Verschuur (1969)

Ik heb ruim 25 jaar ervaring als trainer, procesbegeleider en projectmanager, heb het Wildeman Festival, Coöperatie Wildeman en MannenHart geïnitieerd en ben momenteel o.a. werkzaam als begeleider en trainer in het begeleiden van familieopstellingen, als lichaamsgericht coach en als schrijver en ontwikkelaar van Het Pad van de Wildeman.

Ik woon en werk in de kleinschalige duurzame geest-leef-werk-gemeenschap Hof van Moeder Aarde en vind het erg leuk om Nederlandstalige luisterliedjes te schrijven, spelen en zingen.

Wat je heelt, geef je niet door!

De eerst volgende Mannen voor de Wereld-training vindt plaats in de periode van

Zondag 4 februari t/m zondag 28 april 2024

in De Nieuwe Ruimte, Hoofdstraat 260 te 3972 LL Driebergen-Rijsenburg.

Data en tijden live bijeenkomsten:

zondag 4 februari, zaterdag 17 februari, zaterdag 2 maart, zondag 17 maart, vrijdag (!) 29 maart en zaterdag 13 april van 10:00 tot 14:00 uur en zondag 28 april van 10:00 tot 20:00 uur.

Data en tijden online bijeenkomsten:

maandag 26 februari en maandag 22 april ’s avonds van 20:00 tot 22:00 uur.

Aan deze training kunnen maximaal 12 mannen deelnemen.

Investering

Deze training vraagt een investering van € 495 (inclusief 21% BTW, exclusief lunches).

Wil je meer informatie of je aanmelden voor deze training?

Neem dan via het onderstaande formulier contact op met Arjan Verschuur of boek direct de training bij Hipsy.

11 + 10 =