Rolmodellen zijn erg belangrijk in het leven van jongens. Veelal is dit de vader, maar het kan elke man zijn die (een deel) van deze rol invult. Daarbij is deze training niet alleen voor vaders maar voor alle betrokken mannen zoals ook: stiefvaders, pleegvaders, opa’s, ooms, mentoren, enzovoorts. En waar hier verder over vader wordt gesproken, kunnen we hier lezen elke betrokken man.

Veel vaders vinden dat de band met hun zoon in de basis goed is. Tegelijk zoeken veel vaders manieren om die relatie goed te houden tijdens de tienerjaren en willen ze van betekenis zijn én blijven in de ontwikkeling van hun zoon. Vaders van tienerzonen weten allemaal dat dit niet vanzelf gaat. Waar het ‘makkelijk’ ging toen ze jong waren, kan het een zoekpartij worden als ze opgroeien.

Het is aangetoond dat zonen met betrokken vaders sociaal vaardiger en zelfverzekerder zijn, beter in staat om problemen op te lossen en gemotiveerder aan hun toekomst werken.

Ook is gebleken dat vaders hun vaderrol beter kunnen invullen als er een ondersteunende omgeving is voor vraagstukken zoals: hoe blijf ik in contact als mijn zoon zijn eigen gang gaat en wat kan ik hem daarin bieden?

Uiteraard is er ook aandacht voor de rol en wisselwerking met moeder want beiden zijn onmisbaar voor een goed functionerend familiesysteem.