Het boek Sharing Nature van Joseph Cornell staat vol met werkvormen die je met kinderen en volwassenen kunt doen om hun natuurbewustzijn te stimuleren. Tijdens het Vader Zoon weekend laten we de deelnemers met dit soort werkvormen kennis maken. Eén van deze werkvormen is Dieren Uitbeelden. Dit is een werkvorm waarmee je het enthousiasme van kinderen stimuleert. Het is daarom een goede werkvorm om een spel-programma mee te beginnen. In deze werkvorm speel je met eigenschappen, beweging en gedrag van dieren. Je kunt het altijd en overal spelen, mits je mimaal twee teams van minimaal 3 en maximaal 6 mensen kunt vormen. Dit spel is geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder.

Vooral voor jonge kinderen (vanaf 7 jaar) en gezinnen is dit een fijne spelvorm. Het is mooi te zien hoe mensen van verschillende leeftijden enthousiast samenwerken. Verdeel de groep in teams van 3 tot 6 deelnemers. Vraag elk team een dier te kiezen dat ze interessant vinden Vertel ze daarna pas dat elk team het lichaam van het dier moet imiteren. Geef de teams eerst wat tijd om hun dier uit te proberen, voordat ze het laten zien aan de andere teams, die vervolgens moeten raden welk dier ze uitbeelden. Moedig de teams aan om meer gebruik te maken van de fysieke beweging, dan van hulpmiddelen of geluiden.

Geef de teams ongeveer 5 minuten de tijd om te oefenen met het uitbeelden van hun dier, bij voorkeur zonder dat ze elkaar kunnen horen of zien. Oh nee, een schorpioen heeft acht poten – dan moeten we allemaal een poot zijn! … Ik kan ook de kop zijn, want ik sta aan het begin en mijn armen kunnen de scharen zijn. … Oké, dan ben ik twee poten en de staart, maar ik denk niet dat ik dat lang kan volhouden. Jullie moeten allemaal naar voren buigen en elkaar vasthouden om het lichaam te maken. Zijn we er klaar voor?

Zodra iedereen genoeg heeft geoefend, delen de teams een voor een hun dier. De andere teams moeten wachten tot het team dat het dier voordoet helemaal klaar is en dan pas kunnen ze roepen om welk dier het gaat.