Heb je ooit van een masturbatievenster gehoord?

Waarschijnlijk niet. Dat is ook niet zo verwonderlijk. In onze cultuur wordt namelijk weinig aandacht besteed aan de context waarbinnen het masturbatievenster thuis hoort. Dat is de context van transformatie seksualiteit en zelfbeminning.

We zijn in het dagelijks leven vooral gericht op de buitenwereld. We zijn de hele dag bezig met prikkels van buitenaf en ook in opwinding komen doen we vooral door externe prikkels. Een mooie man/vrouw, een fantasie aan een handeling met een ander, een aanraking van een ander, een filmpje, een beeld. 

Het masturbatievenster is een oefening waarbij je jezelf in opwinding brengt zonder dat je aan iets denkt en zonder dat je iets ziet. Je schakelt alle externe prikkels uit. Je kijkt letterlijk naar een wit plafond/muur of een wit papier. Als je deze vorm van zelfbeminning gaat beoefenen dan zal na verloop van tijd je aandacht naar binnen schakelen en dan ga je veel subtieler voelen wat er in je lichaam gebeurt. Dan leer je het innerlijk landschap kennen. In het innerlijk landschap ga je je seksuele energie leren sturen en je gaat een rijkere ervaring en perceptie van seksualiteit ontwikkelen.

Daarnaast neem je door deze beoefening verantwoordelijkheid voor jouw seksuele vervulling. En door middel van zelfbeminning, hoeft een (tijdelijk) verschil in zin in seks met je partner niet tussen jullie in te staan. Als je zelf vervuld bent, dan kun je elkaar in eenvoud en vrijheid ontmoeten en liefhebben. 

Het advies is om deze oefening maximaal 3 x per week te doen.

 1. Zorg dat je in een rustige ruimte bent en niet gestoord kan worden. 
 2. Neem 2 minuten om te ontspannen. Ontspan je hoofd, hart, buik en bekken. 
 3. Actieve fase: Breng jezelf in opwinding. Doe dit 2 minuten. 
 4. Passieve fase. Leg je handen op je buik en voel na in je lichaam. 1 minuut.
 5. Herhaal de actieve en de passieve fase nog 2 keer. 
 6. Energie rond laten stromen. 10 keer. 
 7. Ontspan en voel na. 1 minuut. 
 8. Ga verder met je leven. En geniet ervan. 

3. Actieve fase:

Met je ogen open. Kijkend naar een wit vlak. Doe het rustig aan. Ga tot max 70% opwinding. Dus ga niet opzoek naar het orgasme maar onderzoek op welke manieren je jezelf allemaal kunt beminnen en opwinden. 

4. Passieve fase:

Met je ogen dicht navoelen. Neem waar wat je voelt. Alles is goed. Veroordeel niks. 

6. Energie rond laten stromen:

Bij de inademing de energie vanuit je penis, via je bekkenbodem naar achteren en naar boven visualiseren: langs je ruggenwervel helemaal omhoog, langs de binnenkant van je schedeldak in je hoofd. 

Bij de uitademing via de voorkant naar beneden visualiseren: neus, tong, keel, borst, middenrif, buik, tot net boven de penis. 

Extra: 

 • In het begin zal je merken dat het lastig kan zijn om opgewonden te worden zonder beelden en met je ogen open. Dat is normaal. Je zult ook merken dat je wel gaat fantaseren of visualiseren. Dat geeft niet. Dat zijn normale “afkick” verschijnselen. Blijf onderzoeken en spelen. En hou vol.
 • Train niet als je/jullie in verwachting wilt raken van een kind of dat al bent. 
 • Wees bewust en zorgvuldig. Je werkt met krachtige energie. Als je merkt dat je klachten krijgt, stop dan met oefenen en ga op onderzoek. Het masturbatie venster is een klein deel van de hele training. Als je meer wilt leren, blijf Mannenhart volgen. Binnenkort komt er een programma over transformatie seksualiteit. 
 • Hierboven zijn geen medische adviezen. Je oefent op eigen risico.