organisatie

Mannenhart is een handelsnaam van Coöperatie Wildeman U.A. Onze organisatie heeft de vorm van een DeelGenootschap. Hieronder vind je een beschrijving van de uitgangspunten van dit DeelGenootschap. Die beschrijving geven we vanuit zes verschillende invalshoeken, namelijk Ik Ben, Waarde, Eigendom, Organisatie, Relaties en Aarde. Deze invalshoeken zijn gebaseerd op de zes sleutels voor een mens- en Aardewaardige samenleving, die door Damaris Mathijssen beschreven worden in het boek Vrij, Gelijk en Samenleven.

Met de beschrijving van onze uitgangspunten beantwoorden we zowel de vraag in welke richting Mannenhart zich wil ontwikkelen als de vraag aan welke ontwikkelingsrichting Mannenhart een bijdrage wil leveren. Vandaar dat we deze uitgangspunten ook wel het bron-kompas van Mannenhart noemen. Deze uitgangspunten fungeren in ons onderlinge overleg als toetssteen om voorstellen voor de concrete vormgeving van Mannenhart te beoordelen.

Ik Ben

Wat is Mannenhart?

Mannenhart is een community van mannen die met elkaar samenwerken om elkaar en andere mannen en jongens in elke levensfase ruimte en steun te bieden om zich innerlijk vrij te ontwikkelen.

In ons mens- en wereldbeeld hebben jongens en mannen niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een geestelijk wezen en een (denkende, voelende en willende) ziel die lichaam en geest met elkaar verbindt.

In ons mens- en wereldbeeld is bovendien alles met alles verbonden. Mannenhart is dus een deel van het grote geheel, waarin het een eigen unieke plek heeft, die ook een specifieke taak en verantwoordelijkheid voor het grote geheel met zich meebrengt. Kenmerkend voor Mannenhart is:

  • dat we ons richten op een innerlijk vrije ontwikkeling van mannen in elke levensfase,
  • dat we een holistisch mens- en wereldbeeld hebben, waarin we jongens en mannen als een geheel van lichaam, ziel en geest zien,
  • dat we in de levensloop van de mens vier levensfasen zien (kindertijd, adolescentie, volwassenheid en ouderdom) en erkennen dat elke overgang gepaard gaat met een transitieperiode, die we puberteit, soul initiation en crowning noemen*,
  • dat we erkennen dat in onze huidige samenleving het dynamische evenwicht tussen natuur en cultuur uit balans is en dat we bij de ontwikkeling van onze activiteiten daarom speciale aandacht hebben voor het herstel van dit evenwicht ,
  • dat we binnen Mannenhart op basis van vrijheid, gelijkheid en broederschap met elkaar samenwerken en daarmee deze (relatief nieuwe) manier van samenwerken voorleven en doorgeven.

*) Dit onderscheid in vier levensfasen ontlenen we aan het boek Nature and the Human Soul van Bill Plotkin.

Waarde

Wat is de toegevoegde waarde* van Mannenhart voor de innerlijke ontwikkeling van jongens en mannen?

We co-creëren activiteiten waarin jongens en mannen zich veilig en uitgenodigd kunnen voelen om waarachtig te zijn, zich in vrijheid innerlijk te ontwikkelen en zich liefdevol met elkaar en het grote geheel te verbinden. Met ‘het grote geheel’ bedoelen we niet alleen de zichtbare materiële wereld maar ook de niet-materiële wereld.

We co-creëren diensten en producten primair van binnen naar buiten, dus op basis van de toegevoegde waarde die ieder van ons van binnenuit aan de innerlijke ontwikkeling van jongens en mannen wil en kan leveren.

Het maken van winst is binnen Mannenhart geen doel op zich.

*) Het begrip ‘waarde’ gebruiken we hier in de betekenis van ‘toegevoegde waarde’ en niet in de betekenis van ‘normen en waarden’, noch in de betekenis van ‘geld-waarde’.

EIGENAARSCHAP

Wie is binnen Mannenhart eigenaar van wat?

Op alle lagen hanteren we als uitgangspunt ‘Ik ben van mijzelf’. Dit betekent dat niemand anders mij mag toe-eigenen en dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn innerlijke ontwikkeling.

Dit uitgangspunt geldt niet alleen voor alle deelnemers aan de activiteiten die vanuit of binnen Mannenhart georganiseerd worden (en daarmee dus ook voor alle individuele leden van de Mannenhart-community) maar ook voor de activiteiten zelf en Mannenhart als geheel.

Organisatie

Hoe is Mannenhart georganiseerd?

Binnen de organisatie van Mannenhart hebben de intrinsieke menselijke behoeften aan Vrij, Gelijk en Samen ieder hun eigen plek, waardoor ze goed samen kunnen gaan.

We werken in vrijheid met elkaar samen. Hiermee bedoelen we dat ieder lid van de Mannenhart-community vrij is om dat wat hij leuk vindt, goed kan en/of graag verder wil ontwikkelen binnen Mannenhart in te brengen.

We werken met elkaar samen aan de verwerkelijking van een gezamenlijke intentie, die we ook wel de bron van Mannenhart noemen. Deze gezamenlijke intentie is verwoord in dit bron-kompas.

Alle leden van de Mannenhart-community staan als gelijken in een cirkel rondom deze bron, waar ieder lid zich zelfstandig mee kan verbinden en door kan laten inspireren.

Om te voorkomen dat we besluiten nemen die ten koste van (de motivatie van) een grotere of kleinere minderheid gaan, nemen we belangrijke besluiten op basis van het sociocratische consentbeginsel. Dit vraagt van alle leden van de Mannenhart-community steeds de bereidheid om naar een oplossing te zoeken, die niet alleen in het eigen belang is, maar ook recht doet aan de belangen van de ander(en).

Bij het nemen van besluiten hebben alle direct belanghebbenden een stem en wegen we ook de belangen van de natuur en de aarde mee.

Alle uitvoerende en ondersteunende teams hanteren bij hun organisatie dezelfde uitgangspunten als Mannenhart als geheel. 

Relaties

Op welke manier verbinden we ons met elkaar en met de deelnemers aan onze activiteiten?

We gaan relaties aan op basis van vertrouwen en zullen elkaar nooit opzettelijk kwetsen.

Voordat we ter zake komen, nemen we eerst tijd om contact met elkaar te maken en elkaar (beter) te leren kennen.

We hebben de bereidheid om te doen wat nodig is om onze onderlinge relaties ‘schoon’ te houden, zodat we optimaal met elkaar kunnen samenwerken.

We doen – indien nodig – moeite om elkaar over en weer te begrijpen en hebben de bereidheid om rekening te houden met elkaars wensen en grenzen, mits dat niet ten koste van onszelf gaat.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen pijn en plezier en we laten elkaar vrij in de manier waarop we ons ontwikkelen.

Wanneer een man door (een) ander(en) getriggerd wordt in oude pijn, waarvoor hij op dat moment (nog) geen verantwoordelijkheid kan of wil nemen, dan kan dit de onderlinge samenwerking dusdanig verstoren of belemmeren dat dit een reden is om de samenwerkingsrelatie te beëindigen.

Om ervoor te zorgen dat de liefde in onze relaties kan blijven stromen, bewaken we de balans tussen de waarde van dat wat we geven en de waarde van dat wat we ontvangen.

Aarde

Hoe verhouden we ons tot de Aarde?

De Aarde is de basis van ons aardse leven. Deze willen we leefbaar houden, niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties, mensen die elders op aarde leven en al het andere aardse leven.

Hier leveren we  op twee manieren een bijdrage aan. Allereerst door jongens en mannen ruimte en steun te bieden om zich innerlijk vrij te ontwikkelen. We vertrouwen er namelijk op dat jongens en mannen die de kans krijgen om zich innerlijk vrij te ontwikkelen, zich er gaandeweg steeds meer bewust van worden dat alles met alles verbonden is.

We leveren ook een bijdrage aan een leefbare wereld door in onze besluitvorming de belangen van de natuur en de aarde mee te wegen.