Het archetype van de Wildeman roept je op om op avontuur te gaan. Niet naar verre landen, exotische stranden, ongerepte bossen of onherbergzame streken in de buitenwereld, maar naar nog onbekende gebieden in je binnenwereld. Hierbij staat het archetype van De Wildeman symbool voor die delen van ons zelf die we onbewust onderdrukt of buitengesloten hebben en/of talenten die we tot op dit moment in ons leven nog niet nodig hebben gehad.

Ongemakkelijke signalen

De avontuurlijke reis naar binnen begint met ongemakkelijke signalen. Deze signalen kunnen zowel van buitenaf als van binnenuit komen. Waar ze ook vandaan komen, in alle gevallen roepen ze een ongemakkelijk gevoel bij je op. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • negatieve gedachten over jezelf
  • plotselinge uitbarstingen van woede of verdriet
  • een chronisch gevoel van onrust of ontevredenheid met je leven
  • problemen of conflicten in de relatie met je ouders, partner en/of kinderen
  • met (steeds meer) tegenzin naar je werk gaan
  • verboden of onvervulde verlangens op het gebied van intimiteit of seksualiteit
  • toenemende (psychosomatische) klachten op het gebied van ziekte en gezondheid

Al dit soort signalen kun je zien als signalen van je onbewuste dat het tijd is om op avontuur te gaan.

In het verhaal van de Wildeman is het eerste ongemakkelijke signaal dat een jager, die door de koning het woud is ingestuurd om een ree te schieten, niet terugkeerd van de jacht.

Wanneer je de innerlijke roep weigert…

De eerste reactie op de roep van de Wildeman om op avontuur te gaan is vaak dat we deze oproep weigeren. In het verhaal van De Wildeman of IJzerhans wordt dit onder meer gesymboliseerd door de koning die de Wildeman opsluit in een kooi.

Maar hoe harder we negatieve gedachten, ongewenste emoties of onvervulde wensen proberen te onderdrukken, hoe sterker ze worden. En hoe langer we doen alsof de problemen op het gebied van ons werk, onze relaties of onze gezondheid niet bestaan, hoe groter ze groeien.

Totdat we het punt bereiken dat we er niet meer om heen kunnen. En tegen die tijd kunnen de eerste ongemakkelijke signalen uitgegroeid zijn tot een stevige crisis. Bijvoorbeeld in de vorm van een identiteits-crisis, de onbedoelde gevolgen van een uit de hand gelopen woede-uitbarsting, chronische depressiviteit, (de acute dreiging van) een (onherstelbare) breuk in de relatie met je ouders, partner of kinderen, ontslag of faillissement, een (seks)verslaving of een burn out.

In het verhaal van De Wildeman of IJzerhans wordt dit gesymboliseerd door de zoon van de koning, die – terwijl hij buiten aan het spelen is – per ongeluk zijn gouden bal in de kooi van de Wildeman laat rollen.

Maak kennis met wie wij zijn en hoe werken

Voordat je met ons aan de avontuurlijke reis naar binnen begint, wil je misschien eerst laagdrempelig en vrijblijvend met ons kennis maken. Dat begrijpen we maar al te goed. Vandaar dat we je hier de volgende  mogelijkheden voor bieden:

  • De eerste mogelijkheid is dat je van 9 – 12 mei 2024 aan Expeditie Wildeman deelneemt. Wij zullen daar zelf ook het hele weekend rond lopen en dan mogelijk ook een of meer initiatieven nemen waar je aan kunt deelnemen.
  • De tweede mogelijkheid is dat je van 6 – 8 september 2024 aan het Free Man Festival deelneemt. Ook daar zullen wij het hele weekend bij aanwezig zijn en Arjan zal dan een workshop met opstellingen geven en een interactieve lezing over Het Pad van de Wildeman verzorgen.

Onze werkvormen

Het Pad van de Wildeman is een vierdaagse training. Tijdens deze training werken we in een sjamanistische sacred space en maken we gebruik van oefeningen uit diverse vormen van lichaamsgerichte therapie (waaronder Focussen, Rebalancing  en Somatic Experiencing/Trauma Healing), vrije dansexpressie, de Soul Voice®-methode (= adem- en stemwerk) en familie- en systeemopstellingen om jou op je avontuurlijke reis naar binnen te begeleiden.

Met deze combinatie van werkvormen kun je relatief eenvoudig, veilig en effectief in je onbewuste te reizen. En dan niet alleen in je persoonlijke onbewuste, maar ook in de diepere delen van je onbewuste dat collectief ofwel transpersoonlijk is.

In de loop van de training wordt er met iedere deelnemer individueel gewerkt onder begeleiding van Johan en/of Arjan. De andere deelnemers zijn getuige en kunnen eventueel als representant of andere hulpbron worden ingezet. Om hier voldoende tijd voor te hebben werken we in deze training met 8 deelnemers.

Een diepgaande initiatie in de ziel

Op basis van het verhaal van De Wildeman heeft Arjan Verschuur Het Pad van de Wildeman ontwikkeld. Dit is zowel een reisgids voor de avontuurlijke reis naar binnen als een holografische bril waardoor je naar diepgaande transformatieprocessen kunt kijken.

In de training fungeren de 16 stappen van Het Pad van de Wildeman als evenzovele kapstokken om de verschillende onderdelen van het programma aan op te hangen. Dit zorgt er enerzijds voor dat alle onderdelen van het programma een logisch, samenhangend en organisch op elkaar volgend geheel vormen. Anderzijds zorgt het er voor dat je als deelnemer niet in één keer in het diepe gegooid wordt, maar leert hoe je stapje voor stapje, beetje bij beetje, dieper en dieper in het onbewuste kunt afdalen, bewust wordt van je patronen en oude overtuigingen en vervolgens ook veilig weer kunt terugkeren.

In de symbooltaal van het verhaal van De Wildeman wordt dit proces samengevat als: het woud in gaan, de poel leeg scheppen en terug keren met de wildeman.

Wie zijn wij

om jou op jouw avontuurlijke reis naar binnen te begeleiden?

Arjan Verschuur (1969)

Ik heb ruim 25 jaar ervaring als trainer, procesbegeleider en projectmanager, heb het Wildeman Festival, Coöperatie Wildeman en MannenHart geïnitieerd en ben momenteel o.a. werkzaam als begeleider en trainer in het begeleiden van familieopstellingen, als lichaamsgericht coach en als schrijver en ontwikkelaar van Het Pad van de Wildeman.

Ik woon en werk in de kleinschalige duurzame geest-leef-werk-gemeenschap Hof van Moeder Aarde en vind het erg leuk om Nederlandstalige luisterliedjes te schrijven, spelen en zingen.

Johan Meijen (1962)

Ik ben een erkende therapeut op het gebied van lichaamswerk en bewustzijn. Ik woon sinds 2003 in de prachtige bossen van Lage Vuursche en heb daar sinds 2007 een eigen praktijk. Daar breng ik mensen tot ontspanning en bewustzijn. Ik ben  gecertificeerd Rebalancer met nascholingen op het gebied van de Trager Approach en Somatic Experiencing/trauma healing.

Integriteit, respect, zelfontwikkeling en verbinding zijn mijn kernwaarden. Door middel van lichaamswerk en bewustzijn creëer ik een veilige omgeving voor mijn cliënten en deelnemers aan trainingen. Daarin voelen zij zich vertrouwd om oude patronen te herkennen en te doorbreken.

Een deelnemer aan het woord

“De vier dagen heb ik ervaren als zorgvuldig, uitnodigend en diepgaand. Jullie beiden hebben een grote acceptatie voor waar iedere man vandaan komt, waar hij is en de bereidheid of weerstand die zich in de training aandiende. Deze zachtheid hebben jullie weten te combineren met doortastendheid en moed als de gelegenheid zich aandiende om te intensiveren. 

Johan, ik ben je heel dankbaar voor het 1 op 1 werken met mij op zaterdag. Ik kan niet veel mensen noemen de moed hebben om te zijn met zo’n ontlading. Door je geduldige aanwezigheid voelde ik me uitgenodigd door de weerstand te ademen, waardoor er ruimte ontstond om de spanning en emoties toe te laten en te uiten. Ik ben me bewust van de kwetsuur die ik voel in mijn solar plexus, kan er met zachtheid bij zijn en mijzelf uitnodigen om mij authentiek uiten.

De krachtige, diepgaande en uitgebreide opstellingen waren heel inspirerend. Je bent een sensitieve opsteller Arjan en weet zaken weg te laten in opstellingen en andere juist op te nemen. Echt mooi.”

Bart van Riet

Deelnemer in maart 2023

Onze visie

Aan het einde van het verhaal van de Wildeman, als de prins en de prinses met elkaar trouwen, komt IJzerhans met groot gevolg de zaal inlopen waar het bruiloftsmaal plaats vindt. Hij zegt dan tegen de prins: “Ik was betoverd tot de wildeman, maar jij hebt me van die betovering verlost. Vanaf nu kun je over al mijn schatten beschikken”.

In de symbooltaal van het sprookje wordt hier beschreven dat er in ons onbewuste grote schatten te vinden zijn. Vaak zijn dit delen van ons zelf die we onbewust onderdrukt hebben, omdat ze taboe waren of niet gewenst in de (familie)cultuur waarin we zijn opgegroeid. Door ze te onderdrukken kunnen ze ‘demonische’ vormen aannemen, maar wanneer we deze delen van ons zelf toestemming geven om er gewoon te mogen zijn, wordt er vaak een verborgen kwaliteit of talent zichtbaar.

Je zou kunnen zeggen dat het ons onbewuste zelf is, die ons oproept om deze innerlijke schatten te komen ophalen. Er zijn heel veel verschillende manieren om dat te doen: relatief veilige en meer risicovolle, relatief eenvoudige en relatief ingewikkelde. In ons training leer je meerdere werkvormen kennen waarmee je relatief eenvoudig en veilig in het onbewuste kunt reizen. Daarbij duik je niet in één keer in het diepte – wat zeer overweldigend kan zijn – maar daal je stapje voor stapje steeds verder af in het onbewuste om verborgen delen van jezelf te ont-dekken om vervolgens ook weer stapje voor stapje deze delen van jezelf te integreren en met deze delen van jezelf in het dag-dagelijkse bewustzijn terug te keren.

Wanneer je eenmaal in je innerlijke schatkamer bent geweest, weet je dat daar veel meer te vinden is, dan je in één keer kunt meenemen. Daarom bieden we je in deze training niet alleen de mogelijkheid om één of meer innerlijke schatten te vinden, maar ook de nodige handvatten om keer op keer op een eenvoudige en veilige manier in je innerlijk te gaan schatzoeken.

 De eerst volgende 4-daagse Pad van de Wildeman training vindt plaats van

Donderdag 21 – zondag 24 november 2024

op Hof van Moeder Aarde, Bliksteeg 1, 7161 PG Neede, Nederland.

We beginnen de training op donderdag om 10:00 uur ’s morgens en ronden deze op zondag uiterlijk om 17:00 uur af.

De training gaat door met 8 deelnemers.

Om de integratie te bevorderen van de inzichten die je in de loop van de training ontvangt, hebben we op 12 januari 2025 van 11:00 tot 13:00 uur een online follow-up bijeenkomst gepland.

Investering

Deze vierdaagse training vraagt een investering van € 745.

Hiervan is € 375 voor verblijf en eten (inclusief 9% BTW) en € 370 voor deelname aan de training (inclusief 21% BTW).

Wil je meer informatie of je aanmelden voor deze training?

Neem dan via onderstaand informatie- en aanmeldingsformulier contact op met Arjan Verschuur of boek direct de training bij Hipsy.

3 + 13 =