pubertijdsritueel

Op verzoek organiseren we een pubertijds-ritueel om de overgang van kindertijd naar jong volwassenheid te vieren. Zo’n ritueel organiseren we in overleg met de ouders van de jongen. De jongen wordt vooraf wel geïnformeerd over het feit dat er een ritueel gaat plaats vinden, maar niet over de inhoud van het ritueel.

Het ritueel kent vier basis-onderdelen:

 • als kind afscheid nemen van moeder,
 • een of meer beproevingen, waarin de jongen wordt aangesproken op zijn kracht, slimheid, moed en uithoudingsvermogen,
 • een of meer activiteiten om de verbinding met volwassen mannen te bekrachtigen en
 • terugkeer in het gezin als jonge man.

Om de verbinding met volwassen mannen te bekrachtigen is het wenselijk dat er tijdens het weekend een groep mannen aanwezig is. Deze groep kan gevormd worden door vader, eventuele oudere broers, opa, eventuele ooms en vrienden van de familie waar de jongen een goede band mee heeft. Het is ook mogelijk om een pubertijds-ritueel met meerdere jongens tegelijk te doen. Dan kan de groep mannen gevormd worden door de vaders, oudere broer’s, opa’s en 1 oom of goede vriend.

Om voor alle partijen duidelijk te maken dat de jonge man na het ritueel geen kind meer is, worden er na zijn terugkeer afspraken met hem gemaakt over nieuwe vrijheden en verantwoordelijkheden die hij krijgt, zowel in de zorg voor zichzelf als in de zorg voor het gezin als geheel.

ACHTERGROND

 

Bij veel natuurvolken zie je dat de overgang van kindertijd naar volwassenheid gemarkeerd, geëerd en gevierd wordt door een rite-de-passage. Een ceremonie waarbij de energetische navelstreng met moeder op rituele wijze verbroken wordt en de jongens – voor kortere of langere tijd – op de een of andere manier beproefd worden, waarna ze in de cirkel van volwassen mannen worden opgenomen.

Ook in onze cultuur kan het zinvol zijn om de overgang van kindertijd naar adolescentie met een pubertijds-ritueel te vieren. Zodat voor alle betrokkenen duidelijk is, dat er een levensfase afgesloten is en een nieuwe levensfase begint. Deze nieuwe fase is in onze visie niet een fase van volwassen zijn, maar een fase van volwassen worden. Het pubertijds-ritueel maakt van de jongen dus nog geen (volwassen) man, maar wel een jonge man.

Wanneer jongens 13 a 14 jaar zijn verschuift het zwaartepunt in hun leven als vanzelf van het gezin waarin ze opgroeien naar een groep vrienden en de samenleving als geheel en van belangstelling voor de natuur die ons omringd naar hun ontluikende seksualiteit. Zodra zichtbaar wordt dat deze verschuiving plaats vindt, is het geschikte moment voor een pubertijds-ritueel aangebroken.

PRAKTISCHE DETAILS

Datum: In overleg.

Aanvang en einde: In overleg. Bij voorkeur van zaterdagochtend tot en met zondagmiddag.

Lokatie: In overleg. Het ritueel kan bijvoorbeeld plaats vinden op Hof van Moeder Aarde te Neede (Achterhoek).

Investering: Afhankelijk van lengte ritueel, aantal deelnemende mannen en inhoud van het programma.

 

Voorbeeld-programma

Het programma van het pubertijds-ritueel duurt bij voorkeur 2 dagen, zodat er in het programma ook een overnachting is inbegrepen. Ter illustratie en inspiratie volgt hieronder de beschrijving van het programma van het 2-daagse pubertijds-ritueel dat we met een van onze zonen gedaan hebben.

 • ritueel afscheid nemen als kind van moeder (einde van de ochtend)
 • wandeling van ca. 16 kilometer met route-puzzels en rugzak gevuld met kleding, slaapzak, slaapmatje, toiletspullen, eetgerei en water en voedsel voor onderweg.
 • een klein meer overzwemmen en bepakking op een opgeblazen autoband meenemen naar de overkant
 • ontvangst door volwassen mannen, samen eten koken op houtvuur
 • valoefening en plankje door midden slaan als voorbereiding op een vuurloop (’s avonds)
 • alleen overnachten onder een zeiltje van landbouwplastic, terwijl de volwassen mannen 1 voor 1 waken bij het vuur (’s nachts)
 • zweethutceremonie (bij zonsopkomst) met sharing circle over het omgaan met emoties, seksualiteit en wat het betekent om man te zijn
 • wandeling van ca. 16 kilometer met route-puzzels en rugzak gevuld met kleding, slaapzak, slaapmatje, toiletspullen, eetgerei en water en voedsel voor onderweg
 • terugkeer in het gezin als jonge man (einde van de middag)
 • gesprek met vader en moeder over nieuwe vrijheden en verantwoordelijkheden
 • feestmaaltijd

 

Begeleiding

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een pubertijdsritueel?

Neem dan via onderstaand contactformulier contact op met Arjan Verschuur.

6 + 9 =