Samen op avontuur in de natuur

Voor vaders en dochters van 7 – 13 jaar

Samen op avontuur in de natuur! Dit weekend is voor vaders met dochters in de leeftijd van 7 t/m 13 jaar. In dit weekend gaan we samen op avontuur in de natuur. Door in de natuur te bewegen en deze te verkennen creëren we een leeromgeving voor Vader en Dochter, in kracht en zachtheid

We gaan wandelen door bossen en langs velden. Ervaren de elementen. Verzamelen eetbare planten. Vinden sporen van dieren. Sprokkelen, zagen en hakken zelf ons hout. Koken op houtvuur. Bakken stokbroodjes. Slapen in tentjes. Spelen en stoeien met elkaar en delen onze ervaringen als vaders onderling. Na afloop ben je als vader en dochter een gedeelde ervaring rijker, heb je als dochter ervaren hoe het is om een weekend lang samen met je vader en andere meiden bij een veilige groep mannen te zijn en heb je als man nieuwe inspiratie opgedaan voor de invulling van je rol als vader.

ACHTERGROND

 

 Voor veel (stads)kinderen is de natuur ver weg. In plaats van dat ze buiten met leeftijdsgenoten spelen, spelen ze binnen alleen op hun smartphone, tablet of computer. En veel (jonge) ouders met kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar zijn opgegroeid in een tijd en/of op een plaats waarin de natuur ook al ver weg was, waardoor ze in hun kindertijd geen vanzelfsprekende verbinding met de natuur hebben ontwikkeld. Wanneer een vanzelfsprekende verbinding met de uiterlijke natuur ontbreekt, kan het in latere levensfasen lastiger zijn om verbinding te maken met onze innerlijke natuur. En is het dan bovendien minder vanzelfsprekend om in ons volwassen leven op een respectvolle manier om te gaan met de natuur waar we zelf deel van uitmaken.

Specifiek voor de vader-dochter relatie is bovendien dat vader de rol heeft om de symbiotische relatie tussen moeder en dochter te doorbreken en steunend aanwezig te zijn wanneer zijn dochter de wereld buiten de veilige muren van het eigen gezin en de eigen achtertuin wil gaan verkennen. Wanneer de dochter in de puberteit begint te komen, is het moment aangebroken dat vader weer wat meer afstand neemt en zijn dochter weer terug beweegt naar de wereld van haar moeder en de andere vrouwen.

OP AVONTUUR IN DE NATUUR

Meiden tussen 7 en 13 jaar bevinden zich in de late kindertijd. De culturele taak waar kinderen in deze levensfase voor staan is het aarden in de familie van herkomst ofwel ontdekken wat de ongeschreven familie-regels zijn. De natuurlijke taak is het ontdekken van hoe alles werkt in de natuur. De inhoud van ons Vader Dochter-weekend sluit aan bij deze tweede taak. Vandaar dat we met vaders en dochters op avontuur in de natuur gaan.

Plotkin omschrijft kinderen in deze levensfase met het archetype van “The Explorer in the Garden”. Deze omschrijving maakt helder dat kinderen in deze levensfase enerzijds ruimte nodig hebben om te exploreren, maar anderzijds ook een veilige omhulling. Vaak zie je dat moeders de rol op zich nemen om het kind een veilige basis te bieden en te voorkomen dat het zich bezeert of verwond en dat vaders de rol op zich nemen om het kind uit te dagen om op onderzoek te gaan, zodat het met vallen en opstaan kan leren. Maar beiden zijn natuurlijk even belangrijk. En tijdens ons Vader Dochter-weekend kunnen de Meiden ervaren dat mannen beide kwaliteiten kunnen belichamen. Als volwassen mannen dagen we de meiden niet alleen uit, maar bieden we ze tevens een veilige basis. De natuur waarin we op avontuur gaan, is daarom ook geen wilde natuur, maar natuur dicht bij huis: een met singels omzoomd kampeerterrein en een speelbos op wandelafstand. En als we gaan zagen, hakken en koken op houtvuur, leren we de meiden hoe ze dat op een veilige manier kunnen doen.

 

Met een groep vaders en dochters

Het Vader Dochter-weekend geeft vaders en dochters niet alleen de mogelijkheid om samen kwali-tijd door te brengen. Door een weekend samen met andere vaders en dochters te zijn, kunnen zowel de vaders als de dochters de zachte kracht en krachtige zachtheid van een mannen-groep ervaren. De meiden hebben de mogelijkheid om met andere, oudere en/of jongere meiden te spelen en naast hun eigen vader ook andere vaders bezig te zien. En de vaders hebben de mogelijkheid om kennis en ervaring rondom het thema vaderschap met elkaar uit te wisselen.

Tijdens het Vader Dochter-weekend komen we regelmatig in een grote of kleinere cirkels bij elkaar. De vorm van de cirkel bevordert de veiligheid in de groep en dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen, gelijkwaardig te zijn, dichtbij elkaar te kunnen komen en zichzelf te mogen zijn.

Begeleiding

Peter Voshol

Peter Voshol

Sander Verwer

Sander Verwer

Pieter Scholz

Pieter Scholz

Ton Bremer

Ton Bremer

Michael Yewdineh

Michael Yewdineh

Ook vaders hebben nog steeds een kind in de leeftijd van 7 a 13 jaar in zich, die het heerlijk vindt om in de natuur op avontuur te gaan en met andere kinderen van 7 a 13 jaar te spelen. Daar ben je dus nooit te oud voor!

PRAKTISCHE DETAILS

Data: van vrijdag 21 tm zondag 23 juni 2024

Aanvang en einde: vanaf vrijdagmiddag 16:00 uur zijn jullie welkom. Het inhoudelijke programma start om 19:30 uur. Op zondag om uiterlijk 16:00 uur nemen we afscheid van elkaar.

Lokatie:  Hof van Moeder Aarde te Neede (Achterhoek).

Investering: €395 per vader en dochter. Dit bedrag is inclusief verblijf op de camping in jullie eigen tentje, 6 biologische maaltijden en BTW. Een extra dochter gedurende het weekend kost € 125.

Meer informatie

Aanmelden

7 + 7 =