Samen op avontuur in de natuur

Voor zonen van 7 – 13 jaar en hun vaders

In dit weekend gaan we samen op avontuur in de natuur. Trekken door bossen en velden. Ervaren de elementen. Verzamelen eetbare planten. Vinden sporen van dieren. Sprokkelen, zagen en hakken zelf ons hout. Koken op houtvuur. Bakken stokbroodjes. Slapen in tentjes. Spelen en stoeien met elkaar. Koesteren de relatie met onze vaders en zonen. En delen onze ervaringen als vader.

Na afloop ben je als vader en zoon een gedeelde ervaring rijker, heb je als zoon ervaren hoe het is om een weekend lang in een groep mannen te zijn en heb je als vader nieuwe inspiratie opgedaan voor de invulling van je rol als vader.

 

ACHTERGROND

 

Voor veel (stads)kinderen is de natuur ver weg. In plaats van dat ze buiten met leeftijdsgenoten spelen, spelen ze binnen alleen op hun smartphone, tablet of computer. En veel (jonge) ouders met kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar zijn opgegroeid in een tijd en/of op een plaats waarin de natuur ook al ver weg was, waardoor ze in hun kindertijd geen vanzelfsprekende verbinding met de natuur hebben ontwikkeld. Wanneer een vanzelfsprekende verbinding met de uiterlijke natuur ontbreekt, kan het in latere levensfasen lastiger zijn om verbinding te maken met onze innerlijke natuur. En is het dan bovendien minder vanzelfsprekend om in ons volwassen leven op een respectvolle manier om te gaan met de natuur waar we zelf deel van uitmaken.

Specifiek voor jongens geldt bovendien dat zij een positieve mannelijke identiteit ontwikkelen door hun vader en/of andere volwassen mannen bezig te zien en samen met hen bezig te zijn. In onze industriële samenleving is ook dat al lang niet vanzelfsprekend meer: zonen gaan al lang niet meer met hun vaders aan het werk op het land of in een ambacht, maar naar scholen met grotendeels vrouwelijke onderwijzers, terwijl hun vaders buiten hun zicht in kantoren en fabrieken aan het werk zijn. Bovendien groeien steeds meer jongens op in een één-ouder gezin waarin de vader helemaal afwezig is. In het boek Afwezige vaders, verloren zonen wijst Guy Corneau erop dat jongens die tussen vrouwen opgroeien alleen een negatieve mannelijke identiteit kunnen ontwikkelen. Wat hij daarmee bedoelt, is dat zij – bij gebrek aan mannelijke rolmodellen – zichzelf alleen als man kunnen ervaren door zich af te zetten tegen vrouwen en de kwaliteiten die de vrouwen om hem heen belichamen. Met als onbedoeld gevolg dat zij een groot deel van hun kwaliteiten – die zij alleen bij vrouwen zien, maar feitelijk zowel door mannen als vrouwen belichaamd kunnen worden – buitensluiten of onderdrukken.

OP AVONTUUR IN DE NATUUR

Jongens tussen 7 en 13 jaar bevinden zich in de late kindertijd. De culturele taak waar kinderen in deze levensfase voor staan is het aarden in de familie van herkomst ofwel ontdekken wat de ongeschreven familie-regels zijn. De natuurlijke taak is het ontdekken van hoe alles werkt in de natuur. De inhoud van ons Vader Zoon-weekend sluit aan bij deze tweede taak. Vandaar dat we met vaders en zonen op avontuur in de natuur gaan.

Plotkin omschrijft kinderen in deze levensfase met het archetype van “The Explorer in the Garden”. Deze omschrijving maakt helder dat kinderen in deze levensfase enerzijds ruimte nodig hebben om te exploreren, maar anderzijds ook een veilige omhulling. Vaak zie je dat moeders de rol op zich nemen om het kind een veilige basis te bieden en te voorkomen dat het zich bezeert of verwond en dat vaders de rol op zich nemen om het kind uit te dagen om op onderzoek te gaan, zodat het met vallen en opstaan kan leren. Maar beiden zijn natuurlijk even belangrijk. En tijdens ons Vader Zoon-weekend kunnen de jongens ervaren dat mannen beide kwaliteiten kunnen belichamen. Als volwassen mannen dagen we de jongens niet alleen uit, maar bieden we ze tevens een veilige basis. De natuur waarin we op avontuur gaan, is daarom ook geen wilde natuur, maar natuur dicht bij huis: een met singels omzoomd kampeerterrein en een speelbos op wandelafstand. En als we gaan zagen, hakken en koken op houtvuur, leren we de jongens hoe ze dat op een veilige manier kunnen doen.

Met een groep vaders en zonen

Het Vader Zoon-weekend geeft vaders en zonen niet alleen de mogelijkheid om samen kwali-tijd door te brengen. Door een weekend samen met andere vaders en zonen te zijn, kunnen zowel de vaders als de zonen de zachte kracht en krachtige zachtheid van een mannen-groep ervaren. De zonen hebben de mogelijkheid om met andere, oudere en/of jongere jongens te spelen en naast hun eigen vader ook andere mannelijke rolmodellen bezig te zien. En de vaders hebben de mogelijkheid om kennis en ervaring rondom het thema vaderschap met elkaar uit te wisselen.

Tijdens het Vader Zoon-weekend komen we regelmatig in een grote of kleinere cirkels bij elkaar. De vorm van de cirkel bevordert de veiligheid in de groep en dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen, gelijkwaardig te zijn, dichtbij elkaar te kunnen komen en zichzelf te mogen zijn.

Begeleiding

Rogier van 't Klooster

Rogier van 't Klooster

Marc Steen

Marc Steen

Ton Bremer

Ton Bremer

Karsten Bijleveld

Karsten Bijleveld

Fatih Toprak

Fatih Toprak

Ook vaders hebben nog steeds een jongen in de leeftijd van 7 a 13 jaar in zich, die het heerlijk vindt om in de natuur op avontuur te gaan en met andere jongens van 7 a 13 jaar te spelen. Daar ben je dus nooit te oud voor!

PRAKTISCHE DETAILS

Data:  van vrijdag 31 mei tm zondag 2 juni 2024 (uitverkocht, geen wachtlijst)
             van vrijdag 11 tm zondag 13 oktober 2024

Aanvang en einde: vanaf vrijdagmiddag 16:00 uur zijn jullie welkom. Het inhoudelijke programma start om 19:30 uur. Op zondag om uiterlijk 16:00 uur nemen we afscheid van elkaar.

Lokatie:  Hof van Moeder Aarde te Neede (Achterhoek).

Investering: €395 per vader en zoon. Dit bedrag is inclusief verblijf op de camping in jullie eigen tentje, 6 biologische maaltijden en BTW. Een extra zoon gedurende het weekend kost € 125.

Meer informatie

Aanmelden

2 + 15 =