Mannen-initiatieweekend met wildeman krachtdans en schelp

Wildeman Krachtdans
Uit respect voor de Maori’s, na aanmoediging van de Maori-teachers van Jeroen Claesen én de vraag van Arjan Verschuur voor een eigen ‘Haka’ is voor het Wildeman Festival 2018 de Wildeman Krachtdans door Arjan en Jeroen gecreëerd. Deze krijgsdans is geïnspireerd op de Haka uit de Maori-cultuur en het verhaal van De Wildeman uit onze eigen westerse cultuur.
De Wildeman Krachtdans is een middel om de verbinding met jezelf te versterken en als man meer in je kracht te gaan staan. Samen ‘Wildeman Krachtdansen’ met andere mannen bevordert bovendien een sterk gevoel van verbroedering met die mannen.

Schelp
De schelp bekrachtigt en ondersteunt de Wildeman Krachtdans op verschillende dimensies.  Wat is je calling? Wat wil er in jou her-innerd worden? Waarom starten de Maori’s een Haka met blazen op een schelp?

Manneninititaties
De Wildeman Krachtdans is de rode draad door het weekend. Elke zin in de Krachtdans wordt -in de veilige bedding van een groep mannen- ervaren via een (mannen)initiatie om
de kracht van elk woord en iedere beweging van de Krachtdans niet alleen met je hoofd te begrijpen, maar vooral met je hart te voelen en met elke vezel van je lijf te belichamen…. net zoals de de Maori-teachers van Jeroen een Haka aanleren.

Op het einde van het weekend krijg je normaal de blessing om de Wildeman Krachtdans erna met mannen te delen. Ideaal voor een Mannencirkel/Mannenwerk, maar je kan ook individueel ‘Wildeman Krachtdansen’.

 

ACHTERGROND

 

In onze cultuur is in de loop van de tijd iets verloren gegaan, wat in veel inheemse culturen behouden is gebleven. Dit iets zou je kunnen benoemen als contact met voorouders en verbinding met de spirits van de natuur als bronnen van kracht en een diep besef dat alles dat ons omringt bezield is. Ook de begrippen ‘calling’ en ‘blessing’ situeren zich in deze sfeer.

Bij veel inheemse culturen is dit ‘iets’ nog wel springlevend. De cultuur van de Maori is daar een mooi voorbeeld van. Hun Haka is voor veel mensen een inspirerend voorbeeld van in je kracht staan. En het kan haast niet anders dan dat onze voorouders ook krijgsdansen dansten, alleen zit deze dans niet meer actief in ons geheugen.

Voor Maori’s is het delicaat als niet-Maori’s een Haka doen. Maori Ojasvin en Waimaania van Grandmothers Healing Haka en hun ouders hebben ons uitgenodigd en aangemoedigd om de diep in de cultuur van hun voorouders gewortelde Haka als inspiratiebron te gebruiken om zelf een krachtdans te maken, die ons terug verbindt met de wortels van onze eigen West-Europese cultuur.

Naar aanleiding hiervan hebben we voor de opening- en slotceremonie van het Wildeman Festival 2018 de Wildeman Krachtdans gemaakt. Deze krachtdans is geïnspireerd op de Haka van de Maori en archetypische beelden uit het verhaal van De Wildeman of IJzerhans.

Het verhaal van De Wildeman of IJzerhans is een schoolvoorbeeld van De Reis van de Held. Dit is een basis-structuur die in duizenden mythen, sagen en legenden van over de hele wereld te herkennen is: een held vertrekt uit de bekende wereld, gaat op avontuur in een onbekende wereld en wint daar een allesbepalende strijd en keert als een ander mens terug in de bekende wereld.

De Reis van de Held en het verhaal van De Wildeman of IJzerhans staan symbool voor de avontuurlijke reis naar binnen. De beslissende veldslag in deze verhalen staat dan ook symbool voor een innerlijke strijd: de strijd tussen enerzijds onbewuste patronen waarmee we ons zelf op fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel niveau beperken, ontkrachten of geweld aan doen en anderzijds het bewustzijn waarmee we al onze innerlijke kracht kunnen verzamelen om ons van deze destructieve patronen bewust te worden en te bevrijden. Zodat we volledig over onze mannelijke scheppingskracht kunnen beschikken.

Bij het beoefenen van de Wildeman Krachtdans roepen we de archetypische krachten van De Wildeman en IJzerhans aan, om ons daarbij te helpen.

PRAKTISCHE DETAILS

Het Manneninitiatieweekend ‘Wildeman Krachtdans met schelp’ is bedoeld voor mannen vanaf 18 jaar.
Dit weekend vindt plaats in de ‘Vleugelhoorn’ in België. De volgende staat gepland op:

  • van 15-17 maart 2024; zie link.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer informatie of je aanmelden voor de Wildeman Krachtdans workshop?

Neem dan via onderstaand contactformulier contact op met Jeroen Claesen.

1 + 6 =